Наръчникът е насочен към универсална превенция, като изхожда от презумпцията, че мъжете, които имат позитивна и качествена връзка със своите деца, по-рядко прибягват до насилие.

Първи клас е определящ в най-голяма степен за това какви отношения ще се изградят между училището и семейството, дали родителите ще се включат като ваши партньори или ще се оттеглят настрани, дали ще успеете да изградите помежду си доверие и сътрудничество. Когато за пръв път поемете новия си клас, сърцата ви са пълни с радостно вълнение и нетърпение да опознаете малчуганите, плахо прекрачили прага на класната стая. В този момент зад гърба на вашите първокласници надничат развълнуваните очи на техните родители, които често искат да са полезни, но не знаят как да се включат по най-добрия за децата начин. По традиция по-дейни и инициативни са майките, но световните изследвания и практиката доказват, че въвличането на бащите като активни партньори в образователния процес оказва огромно влияние върху академичното представяне и поведението на децата.

Ето защо ние, партньорите от Национална кампания „Да бъдеш Баща“, обобщихме препоръките на различни специалисти по детско развитие и семейни отношения, събрахме опита на група български учители, с които работихме заедно и ви предлагаме възможност да обогатите вашата палитра от отдаденост и професионализъм с нешлифования ресурс на бащите!

Чрез опита, събран в тази книжка, искаме да ви вдъхновим и поканим да бъдете наши съмишленици в мисията да насърчим бащината грижа и да подпомогнем отношенията между децата и важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, вуйчовци, чичовци, треньори, съседи… Заедно можем да подкрепим децата да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат!

Наръчникът може да бъде свален от тук:

http://mencare.bg/naruchnik-detskata-gradina-kani-bashtata/

Или да бъде заявен в печатно издание от офиса на Асоциация Родители (София, 1111, кв. Яворов, бл. 73, ет 2, ап. 4.).

За контакти: Давид Кюранов, 0879 509 548